Unga proffs
Att bygga broar mellan Sverige och Lettland samt de övriga båda baltiska länderna är själva kärnan i min verksamhet, där jag tydligt känner att jag kan bidra och göra skillnad. Ett av uppdragen är att sätta ihop, marknadsföra och genomföra det årliga bilaterala ledarskapsprogrammet Young Professionals. Uppdragsgivare är Samarbetsfonden Sverige-Lettland och Samarbetsfonden Sverige-Litauen och jag gör ett program för varje fond. I år är det fjärde gången programmen genomförs och det sker med stöd av Swedbank och SEB.
stick till Lettland - en resa för dig som gillar handarbete
Stickning har blivit populärt igen. Efter en tid när handarbete betraktats som helt ute är det nu allt fler som hittar tillbaka till stickor och garn – som en avkoppling i en stressing vardag och kanske också för att få något annat för ögonen än en digital skärm.
att främja samarbete
Visste du att det finns en rad olika bilaterala fonder i Sverige? De flesta syftar till att öka samarbetet mellan Sverige och ett annat nordiskt eller baltiskt land, men det finns också fonder som jobbar med Norden som en enhet. Några har fokus på kultur, andra arbetar bredare. Några exempel: Svensk-danska kulturfonden, Svensk-isländska samarbetsfonden, Kulturfonden för Sverige och Finland och Svensk-norska samarbetsfonden. Nyckelordet är främja - att främja samarbete och förståelse mellan länderna, skapa kontakter och att öka den ömsesidiga kunskapen.
Baltiska kedjan - 35
Idag är det exakt 35 år sedan metoden “hand-i-hand för fred” visade sig vara framgångsrik och vände en kritisk politisk situation till en fredlig utveckling. Den 23 augusti 1989 kl 19.00 gick cirka två miljoner invånare i Sovjetunionen ut och bildade en mänsklig kedja från Tallinn genom Riga till Vilnius. Den kom att kallas den baltiska kedjan och var början till slutet av mer än 40 års sovjetisk ockupation av de tre baltiska länderna.
sanden och klipporna
I lettiska turistbroschyrer förekommer meningar som “ta vänster under vandringen, en bit in på stigen finns en stor sten”. Stenar har och ger kraft i lettisk folktro och stora stenar föräras speciell uppmärksamhet. Något som får en svensk att bara le.
svensk Basket - import från lettland
Basket är en väldigt populär sport i Lettland och kom faktiskt till Sverige med de lettiska flyktingar som bosatte sig här efter det andra världskriget. Spelet kom via KFUM och de amerikaner som hjälpte bygga upp den nybildade statens armé. Svenskarna spelade mest handboll och lär ska ha tittat med stora ögon på de tokiga unga letter som ställde upp egenhändigt byggda stolpar med fastbundna korgar om söndagarna på en skolgård i Stockholms utkant.
Det lettiska kött ... köket
Fläskkotlett betraktas ibland fortfarande som festmat i Lettland. Det var under sovjettiden det bästa som fanns att köpa för vanliga medborgare. Men idag har matkulturen utvecklats och de flesta restauranger serverar god mat lagad på råvaror, komplett med grönsaker, eller sallader. Internationella smaker finns det mycket mer av än för bara tio år sedan, men de lettiska smakerna lever också.
min kärlekshistoria
Riga ligger inte mer än en timmes flygresa bort, men några direktflyg från Arlanda fanns inte då, 1979. Vår resa började med färja från Stockholm till Helsingfors, en natt. En andra färja tog oss över Finska viken till Tallinn. Den saknade inte passagerare - det var knökfullt av överförfriskade människor. Billig sprit var populärt bland finska helgfirare och uppenbart en god inkomstkälla för den estniska sovjetrepubliken. Så en eftermiddags väntan på nattåget till Riga.
made in latvia
Nästan hälften av Lettlands yta är skog. Trävaror är en självklar gren i tillverkningsindustrin. En annan metall. Trots att det inte finns några metaller att använda som råvara i produktionen har metallindustrin vuxit sig stark och detta på grund av en mycket stark ingenjörskompetens. Boktryckerier och sömnad är andra exempel på vad som är “made in Latvia”.
Det svarta brödet
Något som verkligen karaktäriserar det lettiska köket är det svarta rågbrödet. Det är bakat på skållat rågmjöl, smaken är kraftfull och man blir efter en frukost med sådant bröd mätt för flera timmar in på dagen.
Språkträdet
Vad är lettiskan för språk? Hur mycket förstår man av det som svensktalande? Och hur väl förstår människorna i de tre baltiska länderna varandra? Så ofta jag får de här frågorna! Lettiska och litauiska är besläktade med varandra och ingår i den baltiska språkgruppen, en liten avlöpare på de slaviska språkens gren.