Resor
Baltic Reach erbjuder tematiska resor, men skräddarsyr också – en resa med silver- eller guldkant, helt enligt kundens önskemål. Det kan vara en studieresa, ett jubileum, en hitta-rötterna-resa eller en medlemsresa för en intresseförening. Fantasin sätter gränserna, men här är några förslag: mat & vin med särskild omsorg om smaklökarna tillsammans med gastronomerna, havet-och-stranden med vandring och avkoppling – att vandra längs Östersjöns vita sanddyner är något alldeles speciellt. Det kan vara ett tema, t ex handarbete, eller varför inte en stadsvandring i Riga med arkitektur och historia som röd tråd. Det finns många fina herrgårdar med utsökt kök för jubileumsfesten, moderna konferensanläggningar med all nödvändig teknik och en mängd olika stads- som naturmiljöer att väva in i programmet.
Ett mycket användbart landmärke är frihetsstatyn som står centralt, höjer sig mot himmelen och markerar gränsen mellan den medeltida stadskärnan, gamla stan och det mer moderna Riga. För friheten och fosterlandet står det på sockeln, högt upp tronar en kvinna som håller upp tre stjärnor över huvudet - de tre delarna som Lettland bestod av när landet grundades, Kurland, Vidzeme och Latgale. Hon heter Milda och är gjuten i Sverige. Monumentet kom till under mellankrigstiden och finansierades i sin helhet av befolkningens donationer. Här lägger man ner kransar och blommor vid högtidliga tillfällen eller på dagar som är särskilt viktiga i den lettiska historien.
En välkänd siluett i Rigas arkitektur är centralmarknaden som består av fyra enorma hallar, ursprungligen tänkta som hangarer för luftskepp åt den tyska armén under första världskriget. När den byggdes var det en av de modernaste marknaderna i världen. Här finns färskt kött och fisk, ett brett utbud av mjölkprodukter, bröd och grönsaker. Det är alltid människor i rörelse, alla sinnen får sig något till livs. Hela området står sedan 1997 på UNESCO:s världsarvslista. Höghuset bakom är av en typ som är vanlig i sovjetisk arkitektur. Det är vetenskapsakademin som huserar här.
”Rubelgrin” skulle kunna vara den sovjetiska motsvarigheten till ”dollargrin”, breda bilar i 50-talsstuk med stora kromglänsande grillar och strålkastare som ser ut som om de tittar ut. Rubelgrin är rariteter. Ett märke hette Volga, bilen är döpt efter floden. På bilden ett exemplar som nogsamt renoverats och nu används för att skapa historisk feeling för passagerare – allt ifrån att köra nygifta till att transportera VIP-gäster från flygplatsen till centrum. Mer om motorhistoria finns att se och uppleva på Rigas motormuseum som bland mycket annat visar s k kultbilar, exempelvis den Volga som var Sovjet-ledarens Leonid Breznjevs.
Svensk-porten är en ingång till Riga som sägs ha huggits ut i stadsporten enkom för att svenske kungen Gustav II Adolf skulle kunna rida in som segrare. Ett lejon som symboliserar den svenske kungen kröner porten. På insidan ligger Rigas gamla stad, grundad 1201. Kullerstensgator, smala huskroppar, mängder av kaféer, och restauranger, butiker och kyrkor. Inte så långt från svenskporten ligger Lettlands parlament, Saeima.
Nyfiken? Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer ut ca fyra gånger om året. Skriv en rad, lämna ditt namn och e-postadress för att få aktuell information om vad som väntar under 2024 här.
Sagt av tidigare resenärer
Ingela Gille Rausén
“När jag ser tillbaka på resan till Lettland tänker jag på de många skiftande miljöerna: allt från gamla stans hus och gränder till drinken på Sky-bar högst uppe på hotell SAS Radisson Blu. Och Jurmala! Stranden, samhället och tågresan.”
Lena Mårtensson:
“Det var fantastiskt att besöka Riga, den stad som min farfar växte upp i och kom till Sverige ifrån. Det blir definitivt fler besök - staden har så mycket att erbjuda!”
Elisabeth Noläng
“En mycket lyckad resa till Riga och Jurmala under Austras initierade och inspirerande vägledning, historia, arkitektur, avkoppling och shopping. Gärna igen!”