svensk Basket - import från lettland

Publikrekord på Avicii arena – 9420 personer hade bänkat sig en söndag i februari 2023 för att se basketmatchen, kvalspelet till EM, mellan damlandslagen Sverige och Lettland. Spelet var i sig inte så viktigt, Lettland hade redan kvalificerat sig, men stämningen var hög och spelet oväntat spännande. Sverige tog ledningen, men de lettiska spelarna kom igen starkt och vann till slut med 71 -65. Publiken var blandad, och speciellt roligt var att se så många barnfamiljer.

De lettiska spelarna har en lång tradition att falla tillbaka på. Basket är en väldigt populär sport i Lettland och sporten kom faktiskt till Sverige med de lettiska flyktingar som bosatte sig här efter det andra världskriget. Svenskarna spelade mest handboll och lär ska ha tittat med stora ögon på de tokiga unga letter som ställde upp hemmabyggda stolpar med fastbundna korgar om söndagarna på en skolgård i Stockholms utkant. Den första regelsamlingen som kom ut på svenska är översatt från lettiska och en av Svenska basketbollförbundets grundare, senare även generalsekreterare var under mer än två decennier under 1970- och 1980-talen, letten Ali Strunke. När Ali Strunke gick bort 2005 publicerade DN en runa med rubriken: “En av landets absolut ledande basketprofiler”, och menade att han personifierade svensk basketboll.

Strunke var själv både spelare, tränare för både damer och herrar och domare, som sådan även internationellt erkänd. Bland väldigt mycket som han gjorde i sin gärning bidrog han till att under 1970-talet, då Lettland ännu var en del av Sovjetunionen till att arrangera Baltic cup, med ”landslag” från Sverige, Finland och vart och ett av de tre baltiska länderna, och gav på så sätt spelare i dessa tre lag en möjlighet att komma ut till väst och se en annan värld. Officiellt kunde de tre små länderna inte ha ett landslag var, de skulle spela under Sovjetunionens flagga. Men Strunke lyckades i sitt uppsåt och spelen ägde rum sammanlagt sex gånger.

Man kan ju undra varifrån Lettland då fick lära sig basketen. Det sägs att det var amerikaner som var engagerade i KFUM som kom till det nybildade landet i början av 1920-telet för att utbilda och bygga upp en egen armé som också lärde letterna att spela basket. Sporten är traditionellt och än idag stark också i Litauen.

Den konstintresserade kanske känner igen namnet Strunke. Det är Laris Strunke, Alis bror, som blev ett erkänt namn i konst-Sverige, känd för sina abstrakta, inte sällan jättelika målningar som fick hängas från taket i stora salar där besökarna vandrade som i en skog bland konstverken. Pappan, Niklavs Strunke, var erkänd konstnär redan i Lettland före andra världskriget, och tillbringade även han en tid i Sverige. Men se – det är en helt annan historia.

Föregående
Föregående

sanden och klipporna

Nästa
Nästa

Det lettiska kött ... köket