sanden och klipporna

Svensk turister som väljer att resa lite utanför Riga blir ofta fullständigt lyriska över den långa sandstrand som omsluter gränsen västerut, Östersjökusten. Inte en kobbe i sikte, bara sanden, havet och horisonten! Lettland är ett flackt land, med många floder och bördiga jordar. Men högsta berget mäter endast 312 meter över havet. Jorden är kalkhaltig och sandig.

Och letter på besök i Sverige blir alldeles till sig av förtjusning över alla de klippor och stenar, öar, kobbar och skär som är karaktäristiska för det svenska landskapet. I lettiska turistbroschyrer förekommer meningar som “ta vänster under vandringen, en bit in på stigen finns en stor sten”. Stenar har och ger kraft i lettisk folktro och stora stenar föräras speciell uppmärksamhet. Något som får en svensk att bara le.

Östersjöns strand var under den sovjetiska tiden fullständigt förbjudet område och krattades varje kväll noggrant för att visa fotspår om nu någon skulle försöka sig på att försöka fly till väst vattenvägen. Hamnstäderna Liepaja och Ventspils var militärbaser och kustlandskapet noga övervakat.

I slutskedet av Andra världskriget gick småbåtar i skytteltrafik för att hjälpa människor över till den svenska kusten. Flyktingarna hukade i skogarna längs de kurländska vattnen i väntan på klarsignal. Många landade på Gotland, där det finns minnestavlor uppsatta, bland annat i Slite, för att påminna om händelserna 1944-1945. Båtarnas ägare och kaptener riskerade sina liv, också flyktingarna. Sammanlagt kom ungefär 5000 lettiska flyktingar båtvägen till Sverige, ungefär tre gånger så många ester och en liten handfull litauer.

Men idag är det fritt fram att vandra längs strandkanten, samla snäckskal och stenar, med lite tur kan man också hitta en bit bärnsten. Speciellt efter att det stormat, då Östersjöns vatten virvlat och tumlat, kan bärnstensbitar ses uppspolade, glimma i sanden. Bärnsten är kåda som för många tusen år sedan hamnat i Östersjöns bräckta vatten och stelnat. Ibland kan man se en insekt i stenen, en insekt som levt för mycket länge sedan, bevarad så som den såg ut då.

Bärnstenen anses ha både skyddande och helande egenskaper. Den används än idag till smycken och lyckobringande amuletter. Förr sydde man in en liten bärnstensbit i det nyfödda barnets kläder eller satte fast i närheten av barnets säng. Idag forskas också kring bärnstenens helande egenskaper. Liksom silver tycks stenen vara antiseptisk och antibakteriell. En teknologi för att utvinna tråd ur bärnsten har utvecklats av en forskare i Ventspils, en tråd som går att väva in i tyger som sedan kan användas i medicinskt syfte - eller i en väv som ska användas bara för att den är vacker.

Föregående
Föregående

Baltiska kedjan - 35

Nästa
Nästa

svensk Basket - import från lettland