att främja samarbete

Visste du att det finns en rad olika bilaterala fonder i Sverige? De flesta syftar till att öka samarbetet mellan Sverige och ett annat nordiskt eller baltiskt land, men det finns också fonder som jobbar med Norden som en enhet. Några har fokus på kultur, andra arbetar bredare. Några exempel: Svensk-danska kulturfonden, Svensk-isländska samarbetsfonden, Kulturfonden för Sverige och Finland och Svensk-norska samarbetsfonden. Nyckelordet är främja - att främja samarbete och förståelse mellan länderna, skapa kontakter och att öka den ömsesidiga kunskapen.

Mitt företag, Baltic Reach, arbetar sedan starten 2019 med både samarbetsfonden Sverige-Lettland och Samarbetsfonden Sverige-Litauen. Naturligtvis finns det också en fond som heter Samarbetsfonden Sverige-Estland. Dess löpande arbete gör kollegan Janar Sutt.

Fonderna lämnar bidrag till olika projekt man kan ansöka om. I de baltiska samarbetsfonderna kan det vara privatpersoner, grupper, organisationer eller företag som ansöker. Kulturområdet är ett område där väldigt många söker pengar, men en hel del kommer också från området unga & utbildning, innovation & entreprenörskap och också media. Det finns pengar för större projekt och det finns stöd för endast resor. Det är respektive fonds styrelse som gör utvärderingen och fattar beslut om beviljande och om bidragssumman. Den sammanlagda summan som delas ut årligen ligger på ca 500 000 kronor.

Pengarna utgörs av avkastningen på det kapital på 10 miljoner kronor som donerades av den svenska regeringen till vart och ett av de tre baltiska länderna i samband med att dessa firade 100 år sedan de utropade sig som självständiga stater. Det var 2018. Fonderna startade sin verksamhet 2019 och kort därefter tillförde också de baltiska regeringarna en del till grundkapitalet.

Uppdraget – ändamålet – är att skapa samarbeten främst mellan unga över Östersjön. Det har genomåren blivit en hel del intressanta projekt. Ett axplock: en symfoniorkster med unga instrumentalister från hela Norden och Baltikum spelade nyligen en konsert med bl a verk av den lettiske kompositören Peteris Vasks. En ung litauer hade i Sverige lärt sig vad plogging är och ville ta med det till Litauen – ett lyckat drag! Två år i rad har en baltisk filmfestival arrangerats i Stockholm med stöd av de tre fonderna. Och mycket, mycket mera.

Sedan 2022 utökades verksamheten med ett ledarskapsprogram för unga, Young Professionals, som i Estlandsfodnen heter Young Leaders. Programmen stöds av Swedbank och SEB. Varje år genomgår en kull på 8-10 personer från Sverige och respektive baltiskt land en modul i Tallinn/Riga/Vilnius och en modul i Sverige. Stor vikt läggs vid att blanda deltagare från så många olika sektorer i samhället som möjligt, något som också uppskattas av deltagarna – en kommentar som återkommer är att det varit väldigt värefullt att få nya perspektiv på olika frågeställningar.

Våren 2024 genomförde vi en heldag, ett första alumni-event, som delvis sammanförde deltagarna i de baltiska programmen, men i en senare del flöt ihop med alumner också från ledarskapsprogram i Svensk-norska fonden och Kulturfonden för Sverige och Finland. Programmet var väldigt uppskattat.

Så vävs nya starka och hållbara nätverk över Östersjön. Eftersom jag vill bygga broar mellan Sverige och de baltiska länderna är det här en verksamhet som ligger mig extra varmt om hjärtat. Här känner jag verkligen att jag kan bidra och göra skillnad. I september kommer de lettiska deltagarna i Young Professionals till Stockholm och tar del av ett två-dagars program tillsammans med sina nya vänner i Sverige, och i oktober kommer de litauiska.   

Föregående
Föregående

stick till Lettland - en resa för dig som gillar handarbete

Nästa
Nästa

Baltiska kedjan - 35